top of page

Σάλος στη Δικαιοσύνη: Μελετάται παράταση για τρία χρόνια του ορίου ηλικίας των δικαστών. To θέμα συζ


της Βάνας Φωτοπούλου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σάλο προκαλεί στους κόλπους των δικαστών η συζήτηση που άνοιξε και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να παραταθεί το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών για τρία ακόμη χρόνια παρά τη σχετική συνταγματική απαγόρευση. Υποστηρίζεται μάλιστα η καινοφανής άποψη ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση αλλά αρκεί η ψήφιση τυπικού νόμου!

Οπως ενημέρωσε η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δεκάδες συναδέλφους της στο Εφετείο, το θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Πέμπτη οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και μάλιστα όπως τους πληροφόρησε, η υποδοχή,εκ μέρους του πρωθυπουργού, της πρότασης που έκαναν οι ίδιοι οι πρόεδροι, ήταν πολύ θετική.

Ας δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά σε μια ταραγμένη περίοδο για τη Δικαιοσύνη.

Καταρχήν το Σύνταγμα προβλέπει ως ανώτατο όριο παραμονής των δικαστών στο σώμα το 67ο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 88 παρ.5). Μια ενδεχόμενη παράταση του ορίου ηλικίας θα σήμαινε ότι ανατρέπεται η συνταγματική τάξη με νομοθετική διάταξη! Μια τέτοια προοπτική αποκρούει με ένταση η πλειοφηψία των δικαστών, η οποία κάνει λόγο για κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να πάρουν θέση για το ζήτημα και οι συνδικαλιστικές ενώσεις του δικαστικού σώματος.

Επιπλέον, τυχόν υιοθέτηση της πρότασης για παράταση του ορίου ηλικίας, εκτός του ότι συνιστά σοβαρό θεσμικό ατόπημα, εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι γίνεται για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της και αν πράγματι καταστεί εφικτό να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση, με νόμο, θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια στη νευραλγική θέση. Το ίδιο θα συμβεί και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου ο οποίος αποχωρεί σε ένα και πλέον χρόνο.

Οπως είπε η κ.Θάνου στους συναδέλφους της, το θέμα τέθηκε στον πρωθυπουργό, ως » αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Μάλιστα τόνισαν στον πρωθυπουργό προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Συντάγματος, ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση παράτασης του ορίου ηλικίας για 3 χρόνια. Εξήγησαν στον κ. Τσίπρα ότι το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών ώστε να μην μπορεί κάποιος να τους διώξει πριν τη λήξη της θητείας τους. Αντίθετα, αν θέλουν να παραμείνουν, αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το Σύνταγμα…

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αναζήτηση με ετικέττες
No tags yet.
Σύνδεση
  • Google+ Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Pinterest Social Icon
  • Twitter Long Shadow
  • Facebook Long Shadow
bottom of page