top of page

«Άι στον διάολο», και «το παραχέσατε». Επίπεδο Τρούμπας στη Βουλή.


Εντάξει, ξέρουμε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν φημίζονται για τη μεταξύ τους συνεννόηση. Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, που τα ξημερώματα αποφάσισε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο της Novartis, ήταν το κάτι άλλο.

«Άι στον διάολο»

Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς, όταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής, διαολόστειλε από το προεδρείο του κοινοβουλίου τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Αθανασίου. Συγκεκριμένα, την ώρα που ο τελευταίος ζητούσε να λάβει τον λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας για το αν είναι σωστό να στηθούν μία, δέκα ή έντεκα κάλπες -ώστε να συμπεριληφθεί και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής- η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε σε έντονο ύφος:

«Κύριε Αθανασίου, τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά ή πολιτικά;». Προφανώς, νομίζοντας ότι έχει κλείσει το μικρόφωνό της, η προεδρεύουσα κυρία Χριστοδουλοπούλου έκλεισε τη φράση της λέγοντας «Άι στον διάολο».

Το «Άι στον διάολο» προκάλεσε την αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια, που είπε ότι η Αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε από τα μικρόφωνα να διαολοστέλνει τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Όταν ο κ. Δένδιας διάβασε και το επίμαχο απόσπασμα των επίσημων πρακτικών της Βουλής, η κυρία Χριστοδουλοπούλου διέψευσε ότι έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο, δήλωσε ανήξερη και έσπευσε να καταγγείλει εκείνον που «έστειλε στον διάολο» τον κ. Αθανασίου. Ωστόσο, το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει ότι η Αντιπρόεδρος της Βουλής πράγματι έστειλε τον κύριο Αθανασίου στον αγύριστο:

«Το παραχέσατε»

Τα λεκτικά ατοπήματα συνεχίστηκαν, αφού την ώρα που μιλούσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ένας βουλευτής ακούστηκε από τα έδρανα να λέει τη φράση «το παραχέσατε», με τον κύριο Σαμαρά να διακόπτει την ομιλία του και να εγκαλεί τον βουλευτή: «Πες το δυνατά αν είσαι άνδρας».

Αμέσως μετά το συμβάν, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρενέβη επιβάλλοντας την τάξη στα έδρανα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, απολογούμενος στον πρώην πρωθυπουργό για τη φράση που ακούστηκε.

«Ηρεμία, παρακαλώ», είπε χαρακτηριστικά, με τον κ. Σαμαρά να απαντά: «Όχι ηρεμία, κύριε πρόεδρε, όταν μου λέει "το παραχέσατε"».

«Το κατάλαβα, γι' αυτό έκανα παρέμβαση. Παρακαλώ να διαγραφεί από τα πρακτικά και κύριε συνάδελφε ήταν ανεπίτρεπτο», είπε ο κ. Βούτσης. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε την ατάκα και -το κυριότερο- να δείτε την αντίδραση της κοπέλας που μεταφράζει στη νοηματική, την ώρα που προσπαθεί να μεταφράσει τη λέξη «παραχέσατε».

Πριν από εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, είχε υπάρξει ένταση μεταξύ των κύριων Σαμαρά και Βούτση, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ομιλία του. H ερώτηση του κύριου Βούτση προκάλεσε την ενόχληση του κύριου Σαμαρά, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.

«Καταγγέλλετε πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα κύριε πρόεδρε; Θα κατέβω όταν τελειώσω. Θα μιλήσω όσο χρειαστεί» είπε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βούτση να του απαντά: «Θα μιλήσετε όσο θέλετε, κύριε πρόεδρε, αλλά αφού το πω εγώ».

Εμφύλιος στο εντευκτήριο

Ένα ακόμη λεκτικό επεισόδιο, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται ότι είχε στο εντευκτήριο της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά.

Σύμφωνα τα δημοσιεύματα, η κυρία Βαγενά ήταν ξαπλωμένη σε έναν καναπέ και σχολίαζε δυνατά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Κάποια στιγμή, υπήρξε αντίδραση από τους παριστάμενους και ειδικότερα από μία γυναίκα, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία της ζήτησε τον λόγο για τα σχόλιά τους κατά του πρώην πρωθυπουργού. Η απάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ίδιο ύφος, λέγοντας πως εκείνη είναι βουλευτής και έχει κάθε δικαίωμα να είναι εκεί και να σχολιάζει, ενώ αναρωτήθηκε ποια είναι η κυρία που βρίσκεται στο εντευκτήριο.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αναζήτηση με ετικέττες
No tags yet.
Σύνδεση
  • Google+ Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Pinterest Social Icon
  • Twitter Long Shadow
  • Facebook Long Shadow
bottom of page